måndag 30 juli 2012

Serierna som förändrade allt.

Jag har alltid, så länge jag kan minnas, läst mycket böcker - och precis som med allting är vissa bättre än andra - här är mina 5 favoritserier, de som har gjort störst intryck på mig, i tidsordning.



1. Harry Potter serien

På något sätt tror jag att det måste ha varit när jag på sommaren, för fyra år sedan, beslutade mig för att läsa Harry Potter serien, som mitt riktiga läsintresse började.
Trots att det var så länge sedan, uppskattar jag fortfarande böckerna och kommer ihåg mycket av dem - inte minst finns ju de sju böckerna filmatiserade också!



2. The Twilight Saga

I maj år 2009 skulle vi åka på semester till Spanien med mamma, jag var elva år gammal, och några dagar innan vi skulle åka kom mamma hem med den här boken till mig.
Jag kan inte minnas varför, men jag vet att jag väntade med att läsa den tills vi väl var i utlandet, och det måste ha varit något av det bästa jag kunde gjort just då.
Så, i flera år (eller ja, i alla fall 2-2 och ett halvt) var jag ett riktigt Twilight-fan, och jag läste om böckerna gång på gång. Kanske avtog hysterin lite med tiden - för idag har den gått över, och jag tänker på böckerna som en fin tid, men något som varade för länge sedan.


3. House of Night

Jag har upptäckt (eller ja, snarare kommit på) att jag mestadels bara läser Paranormal Romance, Urban Fantasy och Young Adult böcker. (För er som är obekanta med orden, så klicka på länkarna).
Young Adult är förvisso en genre som inkluderar de allra flesta olika boktyper och böcker riktade till ungdomar/unga vuxna, medan de övriga två är bigenre till fantasyn.
Hur som helst, så var nästa "stora" serie för mig House of Night - alltså ännu en vampyrbok.
Författarna bakom serien som är planerad till tolv delar - varav nio av dessa är skrivna, och den tionde arbetas med - heter P.C Cast och Kristin Cast, alltså mor och dotter.

Jag har läst bok 1-7 på svenska och bok 6-9 på engelska, och jag kan gott rekommendera dem till er som är sugna på något i stil med Twilight.


4. The Hunger Games

I januari i år, tog jag mig själv i kragen och bestämde mig för att läsa Hungerspelen.
Jag tror faktiskt att jag var ganska omedveten om hur stor den här serien verkligen redan var, men det förstod jag snart, och den kom att bli nästa favorit nu när jag "kommit över" Twilight.
Idén till böckerna är ju bara så bra, alltifrån hur Suzanne Collins målar upp miljön, till modet, teknologin och hur regimen styr samhället - även om jag har försökt lista ut när i framtiden den utspelar sig.

 I mars hade som bekant filmen premiär, och jag hade ganska höga förväntingar, som den verkligen levde upp till! Enligt vad jag har läst är The Hunger Games den film som spelat in mest pengar i USA någonsin, efter Harry Potter och dödsrelikerna del 2 och Bat Man dark knight - och det rör sig om en summa på runt en miljard kronor bara i USA, hittills.
Det är även officiellt att det kommer göras tre filmer till - något som innebär att bok tre - Revolt/Mockingjay - kommer delas upp i två delar.  


5. Vampire Academy

Så återkommer vi återigen till en vampyrserie, och denna gången handlar det om Vampire Academy, som jag faktiskt avslutade idag, och oj, den tog mig verkligen med storm.
Serien, som handlar om Rose - huvudpersonen - måste jag lista som den tredje boken tillsammans med Twilight och Hungerspelen som förändrat och påverkat mig, och även som min favoritbok/serie just nu.
Jag har svårt att sätta fingret på, och beskriva exakt, vad det är som gör Vampire Academy så speciell - förmodligen blandingen av alltifrån språket (eller översättningen, hur man nu vill se det) och hur intrigerna avlöser varandra till hur fint allt är ihopvävt.

Något som jag uppskattar väldigt mycket är hur Rose vågar stå för den hon är; slåss för dem hon älskar och bryr sig om, handlar först och tänker sedan (vilket förstås kan vara till både nackdel och fördel) och inte är rädd för att säga vad hon tycker.
En till sak som är roligt att se är hur inte bara Rose, utan också många andra av karaktärerna utvecklas genom hela serien, som består av sex böcker.

Alla dem här fem böckerna har betytt, och betyder fortfarande, mycket för mig, även om beroendet efter vissa av böckerna avtagit med åren - eller ökat till vissa.

söndag 29 juli 2012

Fish 'n Chips

Under dagarna som gått har jag solat, badat, tränat, ätit mycket (och god) mat, och glass!
Jag har även sett på OS invigningen, vilken verkligen höjde ribban för OS-invigningar och fick/får mig att undra vad Rio de Janerio - Brasilien, som håller i OS år 2016, kan tänkas hitta på?

Igår sov jag över med Hannah, och på kvällen åt vi hemmagjorda Fish 'n Chips. Det var väldigt gott, för vem kan undgå att gilla det här? Vi kollade också in när Sara och Martina simmade i kvartsfinal.

På förmiddagen idag tog vi det lugnt och såg på The Prestige. Filmen var bra, (mer fakta om den hittar ni om ni klickar på länken/titeln) även om den blev lite komplicerad och svår att förstå mot slutet.
Kring lunch åkte Hannah hem, och i övrigt har jag bara tagit det lugnt och läst, och ikväll antar jag att det blir mer OS på tv:n.
Jag hoppas att ni haft en underbar vecka, kram!

tisdag 24 juli 2012

Med en glass och en bok


Den perfekta kombon!
Published with Blogger-droid v2.0.6

måndag 23 juli 2012

Tre favoriter Yves Rocher och Nivea


När vi var i Linköping i förra veckan passade jag på att inhandla dessa tre ovanstående favoriter, varav två av dem är ifrån butiken Yves Rocher. 
Märket producerar ansikts och hud produkter som är framtagna enbart av naturliga produkter, och dem säljer även smink, men jag är lite osäker på hur det ser ut på den sidan. Yves Rocher finns främst på internet, alltså på http://www.yvesrocher.com/, men återfinns också bland annat här i ett fåtal av Sveriges städer.

I butiken köpte jag; Gommage Botanical Scrub och PureCalmille Ansiktskräm - två produkter som jag använder nästan dagligen och sedan även Niveas Refreshing Toner (dock inte där, utan på ett Ica).

Från Skåne till Småland


Trots att jag har släkt i Skåne, är jag verkligen inte där så ofta - och att få uppleva Lund, en stad som skiljer sig otroligt mycket från de småländska landskapet, var ett trevligt ombyte.
Så i lördags förra veckan bar det av med familjen till Skåne för att fira några i släkten, och vi sov över och tog en liten sightseeing tur i Lund.
Dagen därpå åkte vi upp till vår farfar på landet, och där stannade vi i en vecka. Under tiden som vi var där har vi hunnit med att fiska, bada, åka in till Linköping och gå på Flygvapenmuséet - vilket var väldigt kul - och att rida på Shirehästar, något som jag aldrig prövat på tidigare, men gärna gör igen!
Jag hoppas att ni haft en fin och händelserik vecka med mycket sol, kram!

fredag 13 juli 2012

Ice Age 4 - Continental drift


Om några timmar ska jag träffa Laura, och sedan ska vi gå och se på Ice Age 4 Continental Drift - eller Jorden brakar loss, som den heter på svenska - det ska bli skoj!
Nedan hittar ni trailern!

Lite kort om mina senaste dagar!:





Lite kort om mina senaste dagar:

I onsdags mötte jag upp Paula på klubben för att träna, och vi stack ut och sprang samt körde medicinboll. Efteråt gick vi till stan där jag inhandlade lite nya kläder; två klänningar och en ny bikini.
När vi väl var färdiga var klockan runt halv sju, så vi hyrde en film och när vi kom hem väntade pappa med pizza!

Morgonen därpå (igår, torsdag) åkte vi ner till biblioteket och lånade lite böcker, och senare på eftermiddagen åkte vi till träningen. Efter träningen hade vi (jag och familjen) grillkväll tillsammans med några kompisar till pappa - det var toppen!

Jag hoppas att ni haft en underbar och solig vecka (för här har det mest regnat), och att ni får en fortsatt bra fredag - kram!

tisdag 10 juli 2012

Fiskar och fem filmer


Igår kring lunch-tid var jag och familjen och en annan familj ute och fiskade - vi fick abborrar och mörtar, och senare på eftermiddagen begav sig pappa, ena broder och pappan från den andra familjen ut för att fiska gös. Vi andra stannade hemma och såg på fem olika filmer. 

lördag 7 juli 2012

I think, therefore I am



Under gårdagen var vi och besökte Vitlycke muséeum och Tanums världsarv, alltså hällristingarna som blivit listade som ett världsarv av UNESCO.
Ristingarna är ända från Bronsåldern, och bland motiven finns bland annat en massa båtar, Brudparet, tjurar, krigare och Spjutbäraren. Jag har varit där en gång tidigare, dock var det för så pass länge sedan att jag inte minns det - hur som helst var det väldigt trevligt att besöka Tanum igen, det är verkligen en intressant plats!

fredag 6 juli 2012

Now is Good

Är det någon av er som har läst boken Innan jag dör?
- Om inte så tycker jag att ni ska fixa hem boken på direkten!


Boken handlar sextonåriga Tessa, som leder av leukemi (blodcancer) och vet att hon ska dö. Vad hon inte vet, däremot, är vad hon ska göra med de veckor hon har kvar i livet - trots att det finns så mycket hon vill göra.
Så bestämmer hon sig för att göra upp en lista på alla saker hon vill hinna med innan hon dör, och högst upp står önskan att bli tillsammans med en kille.
Författaren bakom boken heter Jenny Downhamn, och Innan jag dör är hennes debutroman. Boken har fått mycket uppmärksamhet, både här i Sverige och i t.e.x USA - och håller faktiskt på att filmatiseras just nu. Nedan hittar ni trailern - och jag ska garanterat se den!

onsdag 4 juli 2012

Festina Lente - Skynda långsamt




- Bild 1 -
 På förmiddagen åkte vi till Fjällbacka, en liten mysig småstad/samhälle där vi strosade runt och njöt av värmen - även om solen täcktes av en del moln.
 - Bild 2 -
Visste ni att delar av filmen Ronja Rövardotter är inspelade i Fjällbacka?
Det visste faktiskt inte jag, fram tills idag när vi gick genom Kungsklyftan (bild 1), platsen som i filmen heter Vargklämman, och mamma berättade detta. När man kommer ut på andra sidan finns det ett flertal trappor som leder upp till en fantastisk utsiktsplats, där man ser ut över hela Fjällbacka, havet och en del öar.
- Bild 3 -
När vi kom ner från Kungsklyftan gick vi till glass/slush-bar, där köpte jag en mjukglass och mina bröder var sin slush, sedan satt vi utanför på en bänk och åt.
Senare på eftermiddagen/kvällen bröt sig solen fram och vi grillade och badade!

Jag hoppas att ni haft en dag med mycket sol, kram!

måndag 2 juli 2012

Soliga (och blåsiga) sommardagar




Dagen har varit fin; vi har varit ute i bland klipporna och fikat och fotat, fiskat krabbor, ätit middag och fiskat ännu mer krabbor, mysigt!

Vad har jag läst under Juni?:

Antal lästa böcker: 9 stycken: Elsas värld, Den andre Will Grayson, Glappet, Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet, Matchad, Du glömde säga hej då , En sån där vidrig bok där mamman dör, Sjutton år och Skitsnygg, De utvalda: Monstrets dotter.

Bästa bok: Oj, det är svårt att välja men Monstrets Dotter vad nog bäst, och efter den, Den statiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet, Matchad och Du glömde säga hej då.

Läsa i Juli: Delirium (läser just nu), Du kanske inte vet det men döden spelar faktiskt inte handboll, Vampire Academy: Törst, Nattens Cirkus, Starcrossed: Hades, Switched, Påven Johanna och Vattenmelonen.

Klicka på läs mer för att se mina kommentarer på de böcker jag läst i juni!

söndag 1 juli 2012

Göteborg och Bohuslän


 God kväll!

Just nu sitter jag i en soffa i ett hus i Bohuslän och ser ut på klarblå himmel och ett blåsigt hav genom fönstret - TV:n står även på och det är EM finalen mellan Spanien och Italien som visas just nu.
De senaste dagarna har tillbringats i Göteborg och vi anlände i fredags förmiddag. Efter incheckningen på hotellet begav vi oss mot stan och åkte Paddan samt gick på Universeum. Morgonen därpå (lördag) inleddes med en supergod frukost och sedan åkte vi till Konstmusèet. Eftermiddagen och en bra bit av kvällen tillbringades på Liseberg, där ena brodern vann en tre kilo stor chipspåse med hela fjorton olika sorters chips, jordnöttsringar, ostbågar/bollar etc i - gissa om vi andra var avundsjuka?
Efter ytterligare en god frukost på morgonen idag, begav vi oss mot norra Bohuslän, och här ska vi ha en - förhoppningsvis - solig, salt och härlig semester!